Milyen veszélyek leselkednek a karácsonyi ételekben kedvenceik számára?

Közeledik a karácsony, ilyenkor egyre több süteményt, valamint más ünnepi ételeket készítünk. Ám sokszor nem vagyunk azzal tisztában, hogy ezek milyen veszélyeket rejtenek az állatok számára. Az alábbi cikkben megpróbáltuk összeszedni az összes olyan mérgező, vagy nem ehető dolgot, amire fokozottan oda kell figyelni.

Amire általánosságban – nemcsak az ünnepek alatt – érdemes figyelni azok a maradékok, melyek sokszor a kutya vagy éppen a macska tányérjában landolnak. Mindenképpen ügyelni kell, hogy ne adjunk a kutyáknak csontot, hiszen az általános elképzeléssel szemben, ez nekik való eledel. A csont akár nyelőcsősérülést vagy éppen bélelzáródást okozhat, sőt szélsőséges esetben akár ki is lyukasztatja a belek falát.

Szintén problémát jelenthetnek a zsíros ételek, melyek hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethetnek, melynek tünetei: hasmenés, hányás, láz, valamint súlyos hasi fájdalom.

Ezek a problémák, mind az állat életét veszélyeztetik, így azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

Az ünnepek alatt előfordul az emberrel, hogy viszonylag gyakran és sokat étkezik, pontosan ezért gyakrabban ad maradékok a kedvencének. Ám ez is veszélyes lehet rá, hiszen a túletetés hányást, illetve hasmenést idézhet elő.

A következőkben néhány olyan ételt emeltünk ki, melyek kiemelten veszélyesek lehetnek az állatokra:

A szálák miatt a hal fogyasztása komoly kockázatot rejthet magában, hiszen elakadhat a torokban, a nyelőcsőben vagy akár mélyebben is.

Hagyma és hagyma tartalmú ételek fogyasztása a vörösvértestek károsodásához vezethet.

A kocsonya csontokkal is figyelni kell, hiszen ezek akár a cselcsőben, akár pedig a belekben is elakadhatnak.

A listából nem szabad kihagyni a süteményeket és az édességeket sem. Talán már sokan tudják, hogy a csokoládé, illetve a kakaó nagy veszélyt jelent az állatokra. Ilyen édességek elfogyasztása az alábbi tünetekkel járhat: túlmozgás, hányás, hasmenés, megnövekedett pulzussom, rohamok, remegés vagy akár halál!

Pontosan ezért, amennyiben kedvenced ilyet evett, azonnal fordulj állatorvoshoz!

Egyre gyakrabban használ az ember mesterséges édesítőszereket, amelyek még a csokoládénál is veszélyesebbek az állatra, hiszen kis mennyiségben is halált okozhatnak.

Szintén ügyelni kell arra, hogy bizonyos gyümölcsöket ne egyénnek meg az állatok, hiszen a szőlő (így a mazsola is), valamint az avokádó és a makadámdió is súlyos egészségkárosodást okozhat.

Bár kevesen tudják, de kávé tartalmú ételeket sem szabad adni a kutyáknak, macskáknak, mivel a koffein mérgező a számukra.

Vigyázzunk arra is, hogy kedvencünk nehogy hozzáférhessen alkoholhoz (akár ételben, akár italban), hiszen gyomorrontáshoz, levertséghez nehézlégzéshez, koordinációs zavarokhoz, remegéshez, sőt akár kómához vezethet.

A sor végén még kiemelném a fogpiszkálókat és a hústűket, melyeket hajlamos az ember az ételben felejteni.

Fontos, hogy az ünnepek során előre tájékozódjunk az ügyeletes állatorvosok elérhetőségéről, így egy esetleges baleset vagy rosszullét során azonnal segítséget tudunk nyújtani a kedvencünknek.

Poszt megosztása:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

További bejegyzések

Mit tegyünk, ha patkánymérget evett a kutya?

A patkányméreg minden állatra, így a kutyákra is nagyon veszélyes. Sajnos a csokoládé mellett talán ez az egyik leggyakoribb mérgezés, amire orvosainknak ki kell szállniuk.

4 gyakori időskori betegség kutyáknál

Mind az embereknél, mind pedig a kutyáknál (és bármely más állatnál) is igaz, hogy az évek előrehaladtával egyre jobban legyengülnek fizikailag és sajnos gyakrabban is betegszenek meg. Pontosan ezért szedtük össze a leggyakoribb problémákat, így minden gazdi időben fel tud készülni, hogy mire számíthat, ha kedvence eléri az időskort.

Call Now ButtonHívjon most!