A húgykövesség

Mind a kutyatartó, mind pedig a macskatartó gazdik is gyakran találkozhatnak a húgykövesség problémájával.

Már sokan át élhették azt a helyzetet, hogy az állat szeretne, de nem tud vizelni. Macskáknál ez nagyon könnyen megfigyelhető, hiszen a cica folyamatosa az alomhoz jár, ám vagy nem sikerül neki ürítenie vagy pedig fájdalmasan nyávog, miközben vizel. Sok esetben a húgyköves állat vizelete elszíneződik, sőt véres is lehet.

A kövek a húgyhólyagban gyulladást okoznak, ha pedig a kövek a húgycsőbe jutnak akkor akár teljes elzáródást is okozhatnak, melynek köszönhetően az állat képtelen lesz a vizelésre. Az elzáródás életveszélyes állapotot jelent, mely azonnali orvosi beavatkozást kíván. Amennyiben nem kap ellátást időben az állat leállhatnak a veséi, valamint megrepedhet a húgyhólyagja, mely elhulláshoz vezethet.

A betegség tünetei az alábbiak lehetnek:

  • Gyakori vizelési inger (mely sokszor egyáltalán nem sikerül, vagy csak cseppek jönnek),
  • Véres vizelet,
  • Étvágytalanság
  • Bágyadság, kedvtelenség,
  • Hasi fájdalom.

Melyek lehetnek a betegség okai?

Macskáknál a húgykövességet stressz, valamint a mozgás-, és az ingerszegény környezet okozhatja. Emellett akár a helytelen étrend, valamint táp választás is okozhat ilyen tüneteket. Szintén fontos megjegyezni, hogy a genetikai háttér is nagyban megnövelheti a betegség kialakulását, illetve kiújulását.

Az is hozzájárulhat a húgykövességhez, ha nem biztosítjuk a megfelelő mennyiségű vizet az állatnak (főleg száraz táppal etetetteknél), illetve a gyakori (macskák esetében folyamatos és zavartalan) vizeletürítési lehetőséget.

Hogyan kezelhető a húgykövesség?

Amint észleljük az első tüneteket érdemes állatorvoshoz fordulni, akár sürgősségi állatorvosi ellátásra is szükség lehet, hogy ne sodorjuk veszélybe a kedvencünket. Az állatorvos az állat vizsgálatát követően el tudja dönteni, hogy milyen gyógykezelésre érdemes elkezdeni. A kezelés lehet akár gyógyszeres, bizonyos esetekben pedig diétás tápos is előírhat az orvos az állatnak.

A húgykövesség nagy eséllyel kiújulhat ezért érdemes folyamatosan figyelni a kedvencünket.

Poszt megosztása:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

További bejegyzések

Mit tegyünk, ha patkánymérget evett a kutya?

A patkányméreg minden állatra, így a kutyákra is nagyon veszélyes. Sajnos a csokoládé mellett talán ez az egyik leggyakoribb mérgezés, amire orvosainknak ki kell szállniuk.

4 gyakori időskori betegség kutyáknál

Mind az embereknél, mind pedig a kutyáknál (és bármely más állatnál) is igaz, hogy az évek előrehaladtával egyre jobban legyengülnek fizikailag és sajnos gyakrabban is betegszenek meg. Pontosan ezért szedtük össze a leggyakoribb problémákat, így minden gazdi időben fel tud készülni, hogy mire számíthat, ha kedvence eléri az időskort.

Call Now ButtonHívjon most!