Mikor van szükség sürgősségi állatorvosi ellátásra?

Sok esetben az ember nem tudja, hogy mikor kell azonnali ellátás a cicának vagy éppen a kutyusnak, és mikor lehet várni még az orvos felkeresésével.

Gazdiként nehéz döntés hozni arról, hogy mi a teendő a kedvencükkel. Ám ha azt látjuk, hogy az állat segítségre szorul mindenképpen érdemes azonnal konzultálnunk egy szakemberrel, hiszen bizonyos esetekben akár órákon vagy éppen perceken múlhat az élete. Más betegségeknél vagy éppen helyzetekben viszont bőven van időnk kivárni a másnapot és csak akkor elvinni az állatorvoshoz.

Az alábbi cikkben próbáltuk összeszedni azokat a tüneteket, melyek jelentkezésekor késlekedés nélkül állatorvoshoz kell fordulnunk. Amennyiben nem egyértelműek a jelek érdemes először egy szakemberrel konzultálni, ám azt fontos tudni, hogy telefonon keresztül lehetetlen pontos diagnózist felállítani, kezelni pedig egyenes lehetetlen. Ezért amennyiben, a lentebb felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalod a kedvenceden keress fel egy állatorvost sürgősen.

Sérülés vagy vérzés

Sérülés, harapás vagy baleset esetén azonnal orvoshoz kell vinni az állatot. Sok esetben a kívülről jelentéktelennek tűnő seb mögött hatalmas belső károk lapulnak (pl. belső vérzés). Pontosan ezért, amennyiben kedvencünk leesik valahonnan, elüti az autó, megharapja más állat vagy bármilyen külső trauma éri ne késlekedjünk értesíteni egy szakembert. Vizeleti vérzés húgykövesség jele is lehet, ilyenkor is érdemes minél hamarabb kezelni az állatot.

Vérzés esetén két esetben kell állatorvoshoz fordulni: amennyiben a vérzés nem áll el 5 percben belül vagy akkor, ha az állat vért köhög fel, esetleg a szája, orra vagy éppen a végbele végzik. A korábban felsorolt szituációkban azonnal beavatkozás szükséges!

Mérgezés

Minden gazdi félelme, hogy mérgezés áldozatává válik a kedvence. Ám azt kevesen tudják, hogy nem csak a hagyományos mérgek jelentenek veszélyt az állatra, hanem olyan ételek is, mint például a csoki vagy éppen a szőlő.

Ha felmerül a gyanú, hogy az állat mérgezés áldozata lett vagy pedig olyat evett meg, amit nem szabadott volna, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Egy időben meghánytatott kutya/cica teljes mértékben elkerülheti a mérgezés negatív hatásait, hiszen még a felszívódás előtt kikerül belőle a veszélyes anyag.

Felfújódás

Amennyiben a kutya gyomra evés után elkezd felfújódni, az állat pedig nyugtalan lesz és/vagy elkezd nyáladzani, akkor késlekedés nélkül értesíteni kell egy állatorvost.

Ebben az esetben órákon múlhat az állat élete! Ha az állat elkezd felfújódni és fennáll a gyomorcsavar gyanúja, az állat elpusztul, amennyiben nem kap időben segítséget.

Hányás és/vagy hasmenés

Mind kutyáknál, mind pedig macskáknál előfordulhat a hányás alkalomadtán, sok esetben csak gyomorproblémára utal, mely gyorsan megoldódhat és nem igényel sürgősségi ellátást. Ám amennyiben az állat többször hányt már, esetleg a hányása véressé vált és/vagy bágyadt, akkor azonnal keressünk fel egy orvost.

A hasmenésre is ez az elv vonatkozik, amennyiben ismétlődő, esetleg véres, akkor haladéktalanul értesíteni kell egy szakembert.

Hányás esetén akkor sem szabad várni, ha az állatnak valamilyen ismert betegsége van.

Szintén érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a kistestű/fiatal kutyák, valamint a macskáknál a gyakori hányás akár kiszáradáshoz is vezethet. Ezért a komolyabb szövődmények elkerülése végett érdemes azonnal állatorvost hívni.

Légzési problémák

Egy háziállatnak számos légzési problémája lehet a köhögéstől kezdve a fuldokláson át egészen a sípoló vagy éppen röfögő légzésig. A közös bennük, hogy akár a kedvencünk életét is veszélyeztethetik, hiszen amennyiben nem jut elég oxigénhez az állat a helyzet gyorsan romolhat. Amennyiben bármilyen légzési problémát észlelünk, késlekedés nélkül értesítsünk egy állatorvost.

Fájdalom

Amennyiben az állat fájdalmában hangot ad, vagy mozgásában jelzi a fájdalmát, akkor sürgősen állatorvoshoz kell fordulni. Sok esetben egy ilyen fájdalom egy komoly problémát jelezhet. Az ilyen esetekben támpontot adhat a kutya/macska kedélye, mennyiben tér el az átlagos hangulatától, különösen, ha rossz kedvűnek tűnik vagy látványosan fejezi ki a fájdalmát.

Vizeletürítés

Ha az látjuk a kedvencünkön, hogy nem tud pisilni, esetleg fájdalmat okoz neki a vizeletürítés mindenképpen konzultáljunk egy szakemberrel, hiszen ez egy komolyabb problémának lehet a jele.

Amennyiben egyáltalán nem tud az állat vizelni, esetleg véreset pisil, haladéktalanul értesíteni kell egy állatorvost!

Szemmel kapcsolatos problémák

Szemmel kapcsolatos problémánál (pl. könnyezés, hunyorgás, behunyt szem, a szem állandó piszkálása, váladékozás, duzzadt szemkörnyék) azonnal érdemes értesíteni egy állatorvost. Az ilyen problémák pillanatok alatt romolhatnak. Amennyiben későn fordulsz szakemberhez, akár visszafordíthatatlan károk is bekövetkezhetnek, sőt akár meg is vakulhat a kedvencünk.

Ellési problémák

Az alábbiakban összeszedtük azokat a helyzeteket, melyeknél azonnal orvosi segítséget kell hívni!

  • amennyiben az állat erőtlen, bágyadt és vagy a testhőmérséklete 39,4°C fölé emelkedik
  • amennyiben több, mint 10 percig hüvelyi vérzés áll fenn,
  • ha a kiskutya/cica elakad
  • ha több mint 2 óra telik el, két kiscica/kiskutya születése előtt
  • ha az ellés elkezdése után 20 percig nem születik meg az első állat
  • amennyiben a hüvelyből zöld színű váladék csorog, de nem született még kiskutya/kismacska

Rohamok

Számos rohamhoz kapcsolódó tünete lehet kedvencünknek (pl. remegés, eszméletvesztés, izomremegés). Ha az állaton rohamot tapasztalunk először, akkor érdemes állatorvossal konzultálni.

Visszatérő, gyakori rohamok esetén, haladéktalanul szakemberhez kell fordulni.

Hőguta

Nyári időszakban kaphatnak hőgutát kedvenceink (pl. kocsiban felejtett állat). A hőguta tünetei a szapora légzés, a gyengeség, a hányás, a magas hőmérséklet, illetve a lihegés. Ilyen esetekben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, és az állat hűtését már otthon el kell kezdeni.

Ájulás

Amennyiben az állat annyira legyengül, hogy elesik és/vagy nem is tud felkelni azonnal szakemberhez kell fordulni. Az ájulásnak számos komoly oka lehet (pl. mérgezés vagy éppen különféle betegségek), pontosan ezért nem szabad késlekedni az állatorvos értesítésével, hiszen akár a kedvencünk élete is múlhat rajta.

Poszt megosztása:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

További bejegyzések

Mit tegyünk, ha patkánymérget evett a kutya?

A patkányméreg minden állatra, így a kutyákra is nagyon veszélyes. Sajnos a csokoládé mellett talán ez az egyik leggyakoribb mérgezés, amire orvosainknak ki kell szállniuk.

4 gyakori időskori betegség kutyáknál

Mind az embereknél, mind pedig a kutyáknál (és bármely más állatnál) is igaz, hogy az évek előrehaladtával egyre jobban legyengülnek fizikailag és sajnos gyakrabban is betegszenek meg. Pontosan ezért szedtük össze a leggyakoribb problémákat, így minden gazdi időben fel tud készülni, hogy mire számíthat, ha kedvence eléri az időskort.

Call Now ButtonHívjon most!